Autópálya hidat adtak át Újvidéknél

 

Az új beškai hidat hétfőn adták át, a megnyitóünnepségen  elhangzott, hogy az E75 autópálya Belgrádot és a magyar határt összekötő szakasza decemberig teljes hosszában elkészül.

A hídépítés – a szerződés aláírásának dátumát tekintve – 2008-ban kezdődött, az eredeti tervek szerint azonban már három évvel ezelőtt (az építkezés hivatalos kezdeténél is korábban) be kellett volna fejezni. A hídavatáson jelen levő politikusok nem beszéltek a késés okairól, sem pedig arról, hogy az építkezés végül mennyibe kerül(t). Ezt az adatot pár hónap múlva fogják közölni, miután elvégzik a zárszámadást.

A hídavatáson jelen volt Boris Tadić államfő, Milutin Mrkonjić infrastrukturális és Oliver Dulić területrendezési miniszter. A köztársasági elnök kijelentette, hogy az országban olyan hangulat uralkodik, mintha minden, ami történik, kapcsolatban lenne a választásokkal, pedig ez nem így van. Állítása szerint a hídavatásnak semmi köze sincs a választások közeledtéhez, nehéz feladatokat naponta végeznek, függetlenül a politikai naptártól. – Sok feladat áll előttünk a következő hónapokban, nincs időnk az ilyen megjegyzésekkel törődni – mondta Tadić, majd köszönetet mondott a mérnököknek és a hídépítőknek. Annak a reményének adott hangot, hogy a hazai mérnökök szerb vállalatoknál maradnak, és hogy országunk a jövőben is megőrizheti hídépítési hagyományát. – Ez a híd jelképezi mindazt, amire képesek vagyunk, képet alkot országunkról. Lenyűgöző építészeti remekmű, olyan hősi építmény, amelynek dalokban, filmekben a helye – összegezte benyomásait az államfő.

A szerződés értelmében a hídépítésre annak idején 33,7 millió eurót hitelezett az Európai Fejlesztési Bank, s a munkálatok valójában már 2006-ban megkezdődtek, de Mrkonjić miniszter korábban „előmunkálatoknak” minősítette őket.

A híd 2200 méter hosszú, 15 méter széles, és 55 méter magasságban ível a Duna felett. Állítólag ez a leghosszabb dunai híd, külsőleg azonban nem különbözik a mellette alig pár méterre lévő, régi beškai hídtól, amelyet részben felújítottak. Arról, hogy a régi híd átfogó rekonstrukciója mikor kezdődik, az illetékesek döntenek majd – az elnök szerint a politikai hangulattól függetlenül.

Az autóút Bácsfeketehegy és Verbász közötti, nagyjából 10 kilométeres szakaszát nemrégiben nyitották meg. A tervek szerint a Bácsfeketehegy és Szenttamás közötti részt október folyamán, az utolsó részt, az Újvidék körüli kerülőút-együttest pedig decemberben adják át a forgalomnak. A 10-es közlekedési folyosó szerbiai részén most összesen 105 kilométeren folyik forgalom. Az építkezés során számos ellentmondás és korrupciós visszaélésekre rámutató botrány korbácsolta fel a kedélyeket az elmúlt évek, évtizedek során.

Szerbia.autópályán.hu

Forrás – MagyarSzó


Autótérképek Highwaymaps Startmaps