Elmaradt tájrendezés az M6 mellett

 

Mözs térségében négy célkitermelő hely volt, négy olyan terület, ahonnan földet bányásztak ki az M6-os töltésének építéséhez, s ezek közül mindössze egynél történt meg a tájrendezés elfogadható módon. Pedig a határidők, általában a pályaátadás után fél évvel lejártak.

A környéken gazdálkodó szövetkezet elnöke, Falusi Ádám elmondta: mintegy száz hektár van parlagon, a folyamatban lévő procedúra, s persze a domborzati egyenetlenségek miatt. A vízrendezés sem megoldott, lefolyástalan területek keletkeztek, vízimadarak költöztek a visszamaradt tavacskákhoz.

Azelőtt ez mind művelt terület volt, a Sánci-dűlőnél, a Szent István-dűlőnél és Kulcsár-tanyánál is. A rekultivációs terv szerint a hajdani 44 centis humuszréteg helyére 28 centis kerülne, ám a valóságban a legtöbb helyen egy centi termőréteget sem terítettek vissza a földkitermelés után.

A hiányosságokat a területileg illetékes pécsi bányakapitányság vezetője, dr. Riedl István is megerősíti. Az adott autópályaszakaszon tevékenykedő Colas Hungaria Zrt. már több, esetenként milliós nagyságrendű bírságot is kapott, mert nem végezte el határidőre a tájrendezést.

Keményen fognak szankcionálni a jövőben is az ilyen esetekben, hiszen a cél az, hogy az érintett mezőgazdasági területek mihamarabb visszakerüljenek a művelésbe.

Magyarország.autópályán.hu

Forrás – www.teol.hu


Autótérképek Highwaymaps Startmaps