Két új szakaszon is járható már dél-erdélyi autópálya

 

 

 

 

 

A Szászváros (Orastie) és Nagyszeben (Sibiu) közötti 82 kilométeresre tervezett pályának egy  16 kilométeres és egy 44 kilométeres szakaszát nyitották meg a forgalom előtt.

A dél-erdélyi autópálya két szakaszát adták át csütörtökön a forgalomnak – közölte a Mediafax hírügynökség. A Szászváros (Orastie) és Nagyszeben (Sibiu) közötti 82 kilométeresre tervezett pályának egy 16 kilométeres és egy 44 kilométeres szakaszát nyitották meg a forgalom előtt. A kettő közötti 22 kilométeres szakasz, amely a Fehér megyei Koncát (Cunta) és a Szeben megyei Szelistyét (Saliste) köti össze, a tervek szerint 2014 októberére készül el.

Az új pálya lehetővé teszi, hogy a magyar-román határ nagylaki határátkelőjétől Nagyszeben felé tartó autósok elkerüljék Szászsebest (Sebes). A körgyűrűvel nem rendelkező településen általában torlódások lassították a forgalmat. A most átadott szakaszok egyikén található az első romániai autópálya-alagút, amely 340 méter hosszú.

Az új pályaszakaszok egyikén Victor Ponta miniszterelnök vágta el a szalagot. A kormányfő elmondta, az infrastruktúrafejlesztés gazdasági hatásai hamarosan érezhetőek lesznek a térségben. Azt is örvendetes hírként említette meg, hogy a vidék települései ezáltal megszabadulnak a tranzitforgalomtól.

A felavatott pályaszakaszok a IV. páneurópai folyosó részei. Megépítésük mintegy 332 millió euróba (99,6 milliárd forintba) került áfa nélkül. A költségek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a román kormány biztosította.

Forrás – MTI



Autótérképek Highwaymaps Startmaps