Határig ér az A2 autópálya Lengyelországban

 

Bronislaw Komorowski lengyel államfő átadta szerdán az A2-es autópálya Nowy Tomyslból (nagy-lengyelországi vajdaság) a német-lengyel határon fekvő Swieckóba (Lubuskie vajdaság) vezető 105,6 kilométeres szakaszát.

Az első autósok már szerda éjféltől birtokba vehetik az új sztrádát, amely 2012. május 21-ig ingyenes lesz, attól kezdve pedig csak a ténylegesen megtett útért kell majd fizetni az autópályán elhelyezett kapuknál. Az A2-es autópálya eddig 253,9 kilométer hosszú volt, és Lódzot kötötte össze Nowy Tomysllel. Az új szakasz átadásával hossza csaknem 360 kilométerre nőtt. Az átadási ceremónián mások között jelen volt két volt lengyel elnök, Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski is.

A beruházás teljes összege 1,6 milliárd euró, ebből az építési költségek csaknem 1,3 milliárd eurót tesznek ki. Ez az egyik legnagyobb infrastrukturális beruházás Lengyelországban és az egyik legnagyobb egész Európában, amely PPP-konstrukcióban készült el. Az új sztrádának köszönhetően Poznanból Berlinig mintegy 2 órával lerövidül az út, amely az eddiginél jóval biztonságosabb is lesz.

Lengyelország.autópályán.hu

Forrás: MTI


Autótérképek Highwaymaps Startmaps