Merre megy az M35 nyomvonala?

 

Több éve tiltakoznak a derecskei gazdák az ellen, hogy a földjeiken haladjon az M35-ös autópálya folytatása. Talán van remény; most egy új nyomvonaltervet vizsgálnak.

Az M35-ös autópálya jelenleg 44 kilométer hosszú, az M3-ast köti össze Debrecennel. Tervezik, hogy a hátralévő 22 kilométeres szakaszt is megépítik, így a gyorsforgalmi úton Berettyóújfaluig lehetne eljutni. A hosszú távú tervek szerint az M35-öst összekötnék a még tervezés alatt álló M4-essel, ami az észak-erdélyi sztrádához csatlakozna, így akár Bukarestig eljuthatnánk autópályán.

Jó pár év eltelik persze, mire mindez ez megvalósul, megválaszolatlan kérdések ráadásul még az M35-ös folytatása kapcsán is vannak. Például az, hogy merről kerülje meg Derecskét. Ha a nyugati elkerülő épül meg, akkor Derecske határában a termőföldeken keresztül vezet majd az út. A területen akkor le kell állítani a mezőgazdasági termelést, s mintegy 100 gazdálkodó megélhetése kerülne veszélybe. A gazdák régóta tiltakoznak, szinte minden fórumon, s mellettük áll a derecskei önkormányzat is. Az eredetileg tervezett keleti nyomvonal viszont legelőkön és védett területeken haladnak keresztül, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nem azt, hanem a gazdák földjeit érintő útvonalat támogatta. A nyugati nyomvonalváltozat rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel, azaz akár el is kezdődhetne az építkezés, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél (NIF) azonban meghallgatásra talált a gazdák kérése.

Teljes cikk – Dehir.hu

Magyarország.autópályán.hu


Autótérképek Highwaymaps Startmaps