Dugó figyelő a bevezető szakaszokon

 

A Fővárosi Önkormányzat közútjainak kezelője, a Budapesti Közlekedési Központ az M1-M7 autópálya közös, immár a BKK kezelésében levő szakaszán és a 6-os számú főút bevezető szakaszán, valamint kapcsolódó főútjain állította föl azokat a forgalomjelző digitális táblákat, amelyek arról informálják a gépjárművezetőket, hogy Dunán átvezető hidakhoz mennyi idő alatt lehet eljutni. A táblák így csökkentik a forgalmi dugók kialakulásának lehetőségét, mivel a kijelzett információ alapján a torlódó útvonalakról és hidakról a gyorsabb átjutást biztosító átkelők felé terelődik a forgalom.

Sikeresnek bizonyult az M1-es és az M7-es autópálya közös szakaszán, és a 6-os főút bevezető szakaszán valamint a Budafoki úton és a Szerémi úton telepített változtatható jelzésképű, számítógép-vezérelt, automatikusan frissülő, várható utazási időket kijelző táblák tesztüzeme. A táblákon megjelenő információk arról tájékoztatják az autósokat, hogy az adott időpontban melyik fővárosi Duna-hídhoz mennyi idő alatt juthatnak el, megkönnyítve ezzel az útirányválasztást. A rendszer az alábbi hidak elérési idejét jeleníti meg: Lánchíd, Erzsébet híd, Petőfi híd, Rákóczi híd. A 6-os főút bevezető szakaszára telepített kijelző emellett a P+R parkoló telítettségéről és az onnan induló közösségi közlekedési járművek indulási idejéről is tájékoztatást ad.

Az intelligens kamerákra épülő rendszer a szóban forgó útszakaszokról a Duna-hidakig tartó tényleges utazási időket határozza meg diszkrét mérőhelyek (kamerás portál vagy konzol) között. A mérések az egyes járművek szakaszsebességét adják meg, de a várható eljutási idő tényleges értékét a mérőpontokon áthaladó járművek pillanatnyi és szakaszsebességének értékelésével számos mérés átlagából, valamint a forgalomintenzitás jellemzőiből (összforgalom az úton, sávok kihasználtsága) becsüli meg a központi egység anélkül, hogy a rendszámokat rögzítené. A forgalomtechnikai adatok értékelése valós időben történik, és szükség szerint a rendszer a központ részére figyelmeztető jelzéseket ad a szokásos trendektől eltérő folyamatok esetén. Az Állami Autópálya Kezelővel, mint társüzemeltetővel a gyorsforgalmi úthálózat érintett fővárosi bevezető szakaszai tekintetében folyamatos adatcserét végzünk.

A BKK és a BKK Közút az euro-regionális EasyWay projekt II. fázisában építette ki a változtatható jelzésképű táblákat, a kamerás megfigyelésre, járműazonosításra és számlálásra alkalmas intelligens végpontokat, amely egy kapcsolódó számítóközpont telepítésére is kiterjedt. A projekt keretében létesített intelligens táblák sokféle – az útvonalra jellemző – forgalmi helyzet előjelzésére alkalmasak, a táblák jelenleg az utazásbefolyásolás illetve a tájékoztatás legegyszerűbb módját, a várható eljutási időket jelenítik meg.

Forrás – bkk.hu

 


Autótérképek Highwaymaps Startmaps