Marad az ingyenes autópálya Németországban

 

Angela Merkel német kancellár továbbra is elutasítja, hogy Németországban autópálya-használati díjat vezessenek be a személyautók számára.

A német kancellár egy CDU-pártrendezvényen vasárnap megerősítette, hogy álláspontja változatlan. Merkel indoklásában egyebek mellett kifejtette, hogy a németek éppen elég összeggel járulnak hozzá az útépítéshez, illetve fenntartáshoz.

A kérdés már régóta napirenden van Németországban, de Angela Merkel kancellár mindahányszor az autópályadíj bevezetése ellen foglalt állást.

A tehergépkocsik számára tavaly augusztus 1-jén lépett életbe az új úthasználati rendszer. Ennek értelmében a mintegy 13 ezer kilométert kitevő autópályák mellett a kétszer kétsávos autóutakon is díjat kell fizetniük a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveknek. Ez 1135 kilométert jelent olyan utakon, amelyeket autópályaszerűen építettek ki, és amelyek a szövetségi autópálya-hálózathoz csatlakoznak.

Az autóutak használatára nincs külön tarifa, az autópályákhoz hasonlóan itt is a megtett kilométerek alapján számítják ki a díjat, átlagosan 17 eurócentet kilométerenként.

Forrás – MTI

 


Autótérképek Highwaymaps Startmaps