Nagylak-Arad autópálya szerződésbontás

 

Az építési munkálatok késése és szabálytalanságok miatt felbontották a magyar határ és Arad között épülő autópálya első 22 kilométeres szakaszának 115,8 millió euró értékű kivitelezési szerződését.

A magyar M43-ashoz kapcsolódó, több szakaszon épülő A1-es (dél-erdélyi) román autópálya 39 kilométeres, Nagylak és Arad közti szakaszát két részre osztották. A kivitelezésre kiírt versenytárgyalást egy portugál és egy német konzorcium nyerte meg: a CNADNR az első szakasz tenderét elnyerő Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct cégcsoporttal bontotta fel a szerződést.

Az építőtelepet 2011 októberében nyitották meg, az átadási határidő pedig 2013. Az eltelt egy év alatt a munkálatok alig 20 százalékát végezték el a tervezett 70 százalék helyett – mutatott rá a szerződésbontásról kiadott CNADNR-közlemény, és a hatóságok más rendellenességeket is észleltek. Az autópálya-építést 85 százalékban finanszírozó Európai Bizottság (EB) már júliusban jelezte, hogy csalás gyanúja merült fel a közbeszerzési eljárásnál, októberben pedig Románia megkapta a hivatalos értesítést is arról, hogy az EB befagyasztja a Közlekedési Operatív Program (POS-T) finanszírozását.

Victor Ponta miniszterelnök korábban közölte: Románia a Nagylak-Arad autópálya-szakasz közbeszerzési szabálytalanságai miatt nem hívhatja le a POS-T-ban számára elkülönített európai pénzeket. A kormányfő hozzátette: a szerződésbontás után új kivitelezési licitet írnak ki.

Egy nemrég közzétett kormányzati jelentés szerint azért haladnak lassan a romániai útépítések, mert a munkálatokat végző cégek párhuzamosan több helyen is dolgoznak ugyanazokkal a gépekkel, ugyanazokkal az alkalmazottakkal. A jelentés szerint az a kapacitás, amellyel az útépítők elnyerik a munkát, csak papíron létezik. A gyakorlatban ugyanis ugyanaz a cég párhuzamosan több utat épít; munkagépeit és alkalmazottait pedig megosztja az építőtelepek között. A Romstrade Srl. munkagépei és alkalmazottai augusztus végén 23 útépítésen dolgoztak.

Forrás – MTI

 


Autótérképek Highwaymaps Startmaps