Hatóság miatt késett az M5 zajvédő fala

autópálya matrica vásárlás
 

M5 autópálya

Az ombudsman szerint hatósági hiba miatt épült ötéves csúszással az M5-ös autópálya zajvédő fala.

 

Az alapvető jogok biztosa szerint a környezetvédelmi felügyelőség évekre elodázta az M5-ös autópálya újhartyáni szakaszán a zajvédő fal megépítését azzal, hogy a panaszbeadványokkal kapcsolatban nem intézkedett, így sérült az egészséges környezethez és a tisztességes eljáráshoz való jog – közölte az ombudsman hivatala szerdán az MTI-vel.

Az M5 autópálya újhartyáni szakaszán, miután megváltozott a díjfizetés módja, jelentősen megnövekedett a gépkocsiforgalom és ezáltal a zajterhelés. A környéken lakók sürgős intézkedésre kérték a környezetvédelmi felügyelőséget, amely a környezethasználót, azaz az autópálya üzemeltetőjét csak két évvel később kötelezte jogerősen a környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzésére és a zaj csökkentésére vonatkozó terv benyújtására. Mivel a panaszosok beadványai ellenére sokáig minden maradt a régiben, a helybeliek az ombudsmanhoz fordultak.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa által indított és az ombudsmani rendszer idén január 1-jei átalakítása miatt már Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa által lezárt vizsgálat megállapította: az intézkedési tervet az autópálya üzemeltetője nem tudta határidőre elkészíteni, ezért a felügyelőség lehetővé tette a határidő többszöri módosítását, majd kizárólag az autópálya kezelőjének érdekeit szem előtt tartva újabb és újabb határidőket adott a hiányok pótlására.

A vizsgálat megállapítása szerint azért késett öt évet a végül tavaly átadott zajfogó fal megépítése, mert a környezetvédelmi felügyelőség nem az irányadó jogszabályoknak megfelelően vizsgálta ki a zajterhelésre panaszkodók beadványát, és nem intézkedett idejében a környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásról.

A környezetvédelmi felügyelőség “évekre elodázta a probléma megoldását, ami szemben állt az egészséges környezethez és a tisztességes eljáráshoz való joggal” – állapította meg az ombudsmani vizsgálat.

Szabó Máté a visszásság jövőbeni megelőzése végett felhívta a felügyelőség igazgatóját, hogy helyezzen megkülönböztetett hangsúlyt a beérkező panaszok jogszerű elintézésére, a lefolytatott környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásokban fordítson kellő figyelmet az irányadó jogalap kiválasztására, és az vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, a jelentésben megfogalmazottak figyelembevételéve járjon el.

Forrás – MTI


Autótérképek Highwaymaps Startmaps