Pár év múlva megszűnik a matricás rendszer

 

Két év múlva elbúcsúzhatunk az autópálya-matricáktól – derül ki egy kormányzati előterjesztésből. A megtett kilométer után történő fizetés kezdetben a teherautókra és a kamionokra vonatkozna, hosszabb távon azonban a személyautók is választhatnák az e-útdíjat.

A jelenlegi szabályok szerint egy kamionnal egy napi autópálya-használatért 3375 forintot kell fizetnie. A kormány tervei szerint 2014-től bevezetnék az úgynevezett e-útdíjat aminek eredményeképpen a teherautóknak és a kamionoknak minden megtett kilométer 20 forintba kerülne. Az új rendszer már az első év végén több mint 87 milliárd forint hasznot hozna.

„Mi azt szeretnénk, és ezek a javaslataink már az illetékes tárcáknál ott vannak, hogy a befolyó többletbevételből az állam azoknál az adónemeknél kompenzáljon, amik csak a magyarországi székhelyű közúti közlekedési szolgáltatók fizetnek. Ezt meg lehet úgy csinálni, hogy az Európai Uniónak megfelelően történjék a dolog” – nyilatkozta Karmos Gábor, Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete főtitkára.

A Magyar Autóklub véleménye szerint az lenne az üdvös megoldás, ha a kilométer-arányos fizetés csak a teherautókra lenne érvényes, a személyautók továbbra is a megszokott matricás módszernél maradnának.

Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub főtitkára szerint az lenne az igazán arányos díjfizetés, hogyha a haszonjárművek esetében valóban a kilométer-arányos fizetés történne, hiszen elsősorban a haszonjárművek koptatják az utakat.

„A személygépkocsik, motorkerékpárok használata, úthasználata nem jelent ténylegesen jelentős igénybevételt” – tette hozzá.

A tervezet szerint a személygépjárművek és a kerékpárok jövőben is maradnának a matricánál, de lehetőségük lenne önkéntes csatlakozásra a kilométerenkénti fizetési rendszerhez. Így, aki például csak egy hétvégi üdülés erejéig választja az autópályát spórolhatna, és nem kellene kifizetnie a legkisebb 10 napos matricáért közel 3000 forintot.

Forrás – Echo TV

Magyarország.autópályán.hu


Autótérképek Highwaymaps Startmaps