Átadták az M85 Enesét elkerülő szakaszát

autópálya matrica vásárlás
 

Átadták az M85-ös főút Győr és Csorna között tervezett kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Enesét elkerülő  hét kilométeres szakaszát  szerdán. Az 5,8 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként  autóúti paraméterekkel rendelkező út  épült.

Az új szakaszt – amelyen a megengedett sebesség 110 kilométeróra –  valamennyi járműkategória  díjmentesen használhatja. A beruházási összeg 85 százaléka uniós támogatás, a fennmaradó 15 százalék hazai forrás. Az átadási ünnepségen  Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára elmondta: az idén hat elkerülő utat adtak át országszerte az Új Széchenyi Terv keretében, mintegy 23 milliárd forint értékben. A következő  években pedig mintegy 220 milliárd forint forrást fordítanak elkerülő és tehermentesítő utakra – tette hozzá a államtitkár.

Völner Pál szólt arról, hogy az elkerülő utak tehermentesítik az érintett településeket és az ott élőket az átmenő forgalom okozta ártalmaktól. Enesét is elkerüli mostantól a községen eddig nap mint nap áthaladó 1200 tehergépkocsi, s várhatóan a személygépkocsik nagyobb része is az elkerülő szakaszon halad majd.

Az M85-ös Győrt Csornával összekötő szakaszát a távlati tervek szerint végig kétszer kétsávosra építik ki. A csornai elkerülőre a jelenlegi ütemezés szerint 2013 végén, 2014 elején kerül sor – közölte Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti  Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI érdeklődésére.

Loppert Dániel az enesei beruházás elkészültének egy éves késedelméről az MTI-nek elmondta, hogy a csúszást a régészeti feltárás elhúzódása okozta. A szakemberek az ásatás során jelentős értékeket találtak, amelyeket most kiállításon mutatnak be  Győrben, az ETO Parkban.

Forrás – MTI

Magyarország.autópályán.hu


Autótérképek Highwaymaps Startmaps