Drágul az autópálya Csehországban

autópálya matrica vásárlás
 

Drágábbak lesznek jövőre a sztrádamatricák Csehországban. A 3,5 tonnán aluli gépkocsinál, amelyek közé a személyautók is tartoznak, az éves matrica az idei 1200 koronáról 1500 koronára (18 200 forint) emelkedik.

“A sztrádahasználat drágítására legfőképpen azért volt szükség, hogy nagyobb összegek kerüljenek az állami közlekedési infrastruktúra alapba” – jelentette ki Petr Necas miniszterelnök. A kormány szerdai ülésén hagyta jóvá a sztrádabélyegek jövő évi árait. A személygépkocsiknál jövőre az egyhavi autópálya matrica az eddigi 350 koronáról 440 koronára, a tíznapos pedig 250 koronáról 310 koronára emelkedik.

A kormány arra számít, hogy a drágítás következtében mintegy 750 millió koronás pluszbevételhez jut az állami közlekedési alap, amit az úthálózat karbantartására és felújítására fordíthat. Pavel Dobes közlekedési miniszter azt állítja, hogy a csehországi sztrádahasználat ára megfelel az európai átlagnak. Azt mondta, hogy több államban drágább az éves matrica, mint Csehországban. Példaként Ausztriát (1866 korona), Szlovéniát (2318 korona) és Magyarországot (3900 korona) említette.

A tavaly Csehországban 4,7 millió sztrádabélyeget adtak el, s a bevétel meghaladta a három milliárd koronát. A 3,5 tonnán felüli gépkocsik elektronikus útdíjat fizetnek. Ebből a bevétel tavaly mintegy 6,5 milliárd korona volt. A cseh kormány úgy döntött, hogy jövőre az elektronikus útdíj is emelkedik, átlagban 25 százalékkal. A közlekedési tárca számításai szerint ez jövőre mintegy 9,5 milliárd koronás bevételt hoz az államnak.

Forrás – MTI

Csehország.autópályán.hu


Autótérképek Highwaymaps Startmaps