Autópálya Pozsony és Besztercebánya között

autópálya matrica vásárlás
 

Átadták a forgalomnak pénteken a szlovákiai R1-es gyorsforgalmai út legújabb szakaszát Nyitra és Garamnémeti között. A szakasz átadásával gyakorlatilag végig autópályán, illetve gyorsforgalmi úton lehet közlekedni Pozsonytól a közép-szlovákiai Besztercebányáig tartó 213 kilométeren.

A gyorsforgalmi útnak  ez a 46 kilométeres új szakasza két év alatt készült el és körülbelül 800 millió euróba került. A Pozsonyból Besztercebányára tartó autósok ezzel a szakasszal nagyjából 30 percet takarítanak meg a menetidőből. Ráadásul most már nem kell behajtaniuk Nyitrára, kikerülik az összes kisebb várost és falut is. Az R1-es mellett húzódó út első osztályú volt ugyan, de az óriási forgalom és a számos baleset miatt évek óta Szlovákia legveszélyesebb  útszakaszai között tartották számon.

Az R1-es gyorsforgalmi út most megnyílt szakasza hivatalosan a Pribina nevet kapta, és bár aránylag sík vidéken vezet keresztül a 46 kilométeren összesen 54 hidat kellett építeni. Az egész R1-es összesen 52 kilométer hosszú. Az utolsó hat kilométeres szakaszt – a besztercebányai körgyűrűt – jövő tavasszal kell átadni a forgalomnak. Az R1-es összesen 78 híd van, napi tervezett kapacitási minimálisan 5-7 ezer gépkocsi.

A Pribinát a Granvia társaság építette PPP-projekt keretében. Szlovákiában ez az első megvalósult PPP-projekt. Miután a Granvia késve adta át az államnak az útszakaszt, nyolcmillió eurós pénzbírságot kell fizetnie a pénzügyminisztériumnak. A Granvia 30 évig fogja kezelni a gyorsforgalmi utat, amiért az államtól körülbelül 4 milliárd eurót kap. Az R1-es megépítésének összköltsége 1,2 milliárd euró volt. A projekt finanszírozásában egyebek között 14 bank vett részt.

 

Szlovákia.autópályán.hu

Forrás – MTI


Autótérképek Highwaymaps Startmaps