Tábla cserék az M70 autóúton

 

Még a tél beállta előtt el kell végezni az M70-es autóút tábláinak cseréjét és a kétszer egysávos szakaszok fizikai szétválasztását, az autóút teljes autópályává bővítése pedig 66 hónapot vesz igénybe – jelentették be a  közlekedésbiztonsági szempontból elvégzett felülvizsgálat kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Gyors beavatkozásként forgalomtechnikai intézkedésekkel javítják a mintegy 20 km – ebből 10,7 kilométeren csak kétszer egysávos – autóút biztonságát, azonban végső megoldást csak a kétszer kétsávossá fejlesztés jelenthet, amelynek kiépítése 66 hónapot igényel.

Az autóút baleseti statisztikái ugyan nem rosszabbak más hasonló utaknál viszont a halálozási arány magasabb, miután egyre nagyobb arányban közlekednek erre nehéz tehergépjárművek. A bővítést ezért már nemcsak a baleseti helyzet, hanem a forgalom növekedése is indokolttá teszi.

A megvalósulásig, technikai eszközökkel javítanak a biztonságon. A kétszer egysávos részeket akusztikus és fényjelekkel választják el egymástól, teljes hosszúságban megtiltják az előzést, leszerelik a megtévesztő bal oldali táblákat, míg másutt egyértelműbbeket helyeznek ki, valamint a magyar mellett szlovén, angol és román nyelvű feliratokat szerelnek fel. Az úton gyakoribbak lesznek a rendőrségi és közlekedési hatósági ellenőrzések, mert a tapasztalatok szerint sokan nem tartják be  a vezetési és pihenőidőket, illetve nagyon magas a műszaki szempontból kifogásolható járművek száma.

MTI

Magyarország.autópályán.hu


Autótérképek Highwaymaps Startmaps